Altman, bøger, løb og så meget andet

Vi havde en dejlig nytårsaften. Det vil jeg slå fast med det samme. Jeg kom i seng klokken 04.45 og var oppe igen med Nana klokken 05.55 og klar til kamp. Det blev til mangt en morfar den 1. januar. Jeg var i biografen og se the Spirit. Den var ikke noget specielt, men fin underholdning af en 1. januarsfilm at være. Jeg læser i et par bøger for tiden. En af dem hedder Easy Riders, Raging Bulls – how the sex ‘n’ drugs ‘n’ rock ‘n’ roll generation saved Hollywood. Den handler om amerikanske film fra 1967 til 1980. Fra Bonnie and Clyde til Heaven’s gate (deraf titlen……eller noget). Det var en super fed periode og jeg genser nogle af filmene for tiden. I går var det M*A*S*H fra 1970 af Robert Altman. Den er fremragende. Det er den første amerikanske film, hvori ordet fuck er med, og det er jo i sig selv sejt. I en af scenerne kommer de to læger Hawkeye og Trapper hjem fra en tur til Japan. De er iført henholdsvis gule og røde golfsokker, og man filmer kun deres ben idet, de går fra hellikopteren ned mod lejren. Det er ret syret, da de må vade over flere lig på vejen. Kontrasten mellem komedie og død er voldsom i denne film, der godt nok foregår under Koreakrigen, men som er en slet skjult kritik af USA’s tilstedeværelse i Vietnam.

Som en lille bonusinfo, kan det oplyses, at Altman ikke fin procenter af filmens overskud. Han fik kun et engangssalær, der ikke var ret højt, da ikke mange var interesseret i at lave filmen. Han havde muligheden for at få fem procent af overskuddet, men svinede producenterne til i en sådan grad, at de ikke tilbød ham det. Han tjente altså ikke meget på denne film. Det gjorde hans 13-årige søn til gengæld. Han lavede nemlig titelmelodien og ville til at starte med, bare have en guitar for sin ulejlighed, men han fik nu alle rettighederne til Suicide is Painless, der blev et stort hit og som vi alle kender. Hvis ikke, man kender det, så kig med nedenfor.

Og så lige en lille quiz. Hvem er den eneste, der spiller med i både filmen og serien M*A*S*H?

Og så har jeg været ude og løbe i dag, men det er sgu ligegyldigt. Det er M*A*S*H ikke.

Print Friendly, PDF & Email

3 meninger om “Altman, bøger, løb og så meget andet”

  1. Radar.

    Jeg ville ønske, at jeg havde tiden til at se M*A*S*H, men jeg tør ikke kaste mig over endnu et gensyn med en gammel favoritserie. Har haft lånt samtlige afsnit af West Wing på dvd. Blev færdig 1. januar. Det er syv sæsoner eller ca. 150 afsnit på et halvt år.

  2. Radar er jo selvfølgelig det rigtige svar.

    Jeg gad også godt se serien igen. Gad godt de sendte den hver formiddag på en kanal på mit tv. Så kunne jeg drikke kaffe, være arbejdsløs og se M*A*S*H – det ville være sejt.

Lukket for kommentarer.